ARTIKEL 57 bijlage


Terug naar geopende artikel

Opmerkingen

  1. Opmerking 1: algemeen Artikel 57.

    Wekowijzer 139 2017


    Ook hier een paar nieuwigheden. Als 57A aan de orde is mag de leider nu ook eisen dat de partner van de overtreder een kaart speelt van een andere, door de leider aangegeven kleur. Die optie was er tot op heden niet.

  2. Rectificatie.

    Wekowijzer 140 2017


    ARTIKEL 57D Voortijdig spelen als RT aan de beurt is.
    De spelregelcommissie van de Wereld Bridge Federatie heeft bij monde van voorzitter Ton Kooijman de Weko laten weten dat de in WekoWijzer 139 gegeven interpretatie van artikel 57D niet overeenkomt met de bedoeling van dat artikel.
    We herhalen eerst wat we daarover in WekoWijzer 139 hebben gezegd.
    Wat in 57D wordt bedoeld is dat wanneer een tegenspeler alvast een kaart klaarhoudt voordat er in dummy of door de leider gespeeld is, deze kaart gespeeld moet worden zodra hij aan de beurt is.

    Dat is niet wat de WBF met het artikel beoogde te regelen. Het blijkt toch niet zo te zijn dat wanneer een tegenspeler alvast een kaart klaarhoudt voordat er in dummy of door de leider gespeeld is, deze kaart gespeeld moet worden zodra hij aan de beurt is. Artikel 45C blijft het criterium of een tegenspeler al dan niet een kaart moet spelen.

    Dus als een tegenspeler een kaart zo houdt dat zijn partner hem had kunnen zien terwijl de leider of de dummy in deze slag nog een kaart moest spelen wordt dit een grote strafkaart en moet deze in de bewuste slag worden bijgespeeld indien mogelijk.

    Dit betekent niet dat de slechte gewoonte van het voortijdig klaar houden van een kaart niet kan worden aangepakt. Ten eerste kan er sprake zijn van ongeoorloofde informatie voor partner en ten tweede kan het neerkomen op een ongeoorloofde misleiding van de leider. Artikel 73D2 stelt immers dat een speler de tegenstander niet mag proberen te misleiden door o.a. de manier van spelen of door enige opzettelijke afwijking van de correcte manier van spelen. Zie ook artikel 74B3, een speler behoort uit oogpunt van fatsoen geen kaart voortijdig klaar te houden. Als een tegenspeler daar voordeel uit gehaald heeft kan de wedstrijdleider dat voordeel zonder meer wegnemen door een arbitrale score te geven.

    We geven een voorbeeld ter illustratie.
    De leider moet nog in de dummy spelen en heeft daar AV10 liggen. De speler achter de dummy haalt al een kaart uit zijn hand terwijl de leider nog overweegt welke kaart hij zal leggen. De suggestie die hiervan uitgaat is dat hij niet boven de tien kan. Die informatie is voor de partner in elk geval ongeoorloofd. Als de leider nu de tien legt en die verliest aan de boer kom je er niet mee weg als die boer achteraf een singleton blijkt te zijn. Mocht voor de leider zowel het leggen van de vrouw als de tien normaal spel zijn en het leggen van de vrouw was winnend geweest (ook als de boer niet sec had gezeten) dan is er zeker reden voor een aanpassing van de score.